
WAT IS THERMO DYNAMICA?

De Wet van behoud van energie is een natuurwet en wordt ook wel de eerste hoofdwet van de thermodynamica genoemd. De kern van de Wet van behoud van energie is dat energie nooit verloren gaat. In feite is deze wet een behoudswet. Deze wet maakt duidelijk dat het totaal aan energie in een geïsoleerd systeem altijd constant blijft. Men kan in dit systeem wel energievormen omzetten in andere energievormen maar energie zal niet verdwijnen. Met andere woorden de totale som van de energieën in een geïsoleerd systeem verandert niet.
Uitleg Wet van behoud van energie
De wet van behoud van energie is van groot belang bij onderzoeken en de ontwikkeling van machines en dynamische systemen waarbij energie wordt omgezet. Energie kan nooit verloren gaan of vernietigd worden. Aan de andere kant kan men ook geen extra energie creëren. Een voorbeeld: men kan de energie uit fossiele brandstoffen halen door deze te verbranden in bijvoorbeeld een Mengselmotor (Ottomotor). Dit doet men doormiddel van een vonk van een bougie. De vonk ontsteekt de brandstof en er ontstaat druk. De druk brengt de zuiger in beweging (bewegingsenergie) en de zuigerstang geeft deze energie over op de krukas die gaat draaien. Dit brengt de wielen in beweging en verplaatst de auto. De auto geeft energie af aan haar omgeving in de vorm van warmte (van uitlaatgassen en wrijving van banden op wegdek). In deze keten is voortdurend energie omgezet en is de energie behouden.
Het feit dat bij veel processen en machines een bepaalde hoeveelheid warmte vrij komt is interessant. Warmte kan men namelijk terugwinnen en hergebruiken. Dat is energiezuinig. Denk hierbij aan de stadsverwarming die wordt aangelegd in een aantal wijken in Nederland. In deze leidingen wordt water getransporteerd dat verwarmt is door de verbranding van afval in een afvalverbrandingsoven. Ook zijn er warmteterugwinsystemen ontwikkeld in de installatiebranche. Deze systemen worden ook wel WTW-systemen genoemd en zorgen er ook voor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde restwarmte die herbruikt wordt uit de warme ventilatielucht.
Hoe passen wij Thermodynamica dan toe?
de Combion thermodynamische, op restwarmte of op zonne-energie werkende warmtepomp kan het beste worden beschreven als 'omgekeerde koelkast'. De meeste mensen begrijpen dat het paneel aan de achterkant van hun koelkast een onderdeel is om de inhoud van deze koelkast koud te houden.
Als we dit principe omkeren door een collector (paneel) te gebruiken om warmte te absorberen in plaats van warmte af te stoten, kunnen we de omgevingsluchttemperatuur (dag en nacht in alle weersomstandigheden) gebruiken om de koelvloeistof die door de collector (paneel) circuleert te veranderen van een vloeistof naar een gasvorm. Door deze statusverandering van het koelmiddel kunnen we heel veel energie vrijmaken. Het terugkerende koelmiddel dat nu in gasvorm is, wordt vervolgens gecomprimeerd en door de warmtewisselaar gevoerd binnen de thermodynamische warmtepomp, waarbij het water uit de cilinder naar de andere kant van de warmtewisselaar wordt gebracht en de warmte van het koelmiddel wordt doorgegeven aan het water tot het minimaal 60 ° C bereikt.
Kort samengevat.
De Wet van behoud van energie is, dat de al aanwezige energie in de lucht er op zit te wachten om opnieuw gebruikt te worden. Middels de techniek van Thermodynamica kan je met relatief weinig ingebrachte energie wel veel aanwezige energie gebruiken. of deze energie nu van de zon komt, uit restwarmte van de woning of zelfs gewoon in de lucht. De kunst is om deze energie optimaal te gebruiken en weer te herbruiken.